Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) “Merkezin Güncesi” blog sayfasında yer alan incelemede, iklim değişikliğinin sonucunda artan sıcaklıklar ve yaşanan kuraklıkla meyve ve sebze üretim miktarlarının düşerken, üretim maliyetleri ve fiyatların da yükseldiği belirtildi.
TCMB Kıdemli Ekonomisti Aslıhan Atabek Demirhan ve Yardımcı Ekonomist S.Simin Bayraktar tarafından kaleme alınan yazı, Merkezin Güncesi blog sayfasında yayımlandı.
“İklim Değişikliği ve Gıda Enflasyonu” başlıklı yazıda, ilgili göstergeler kullanılarak Türkiye’de iklim değişikliği ile gıda enflasyonu arasındaki ilişki incelendi.
Makalenin detaylarında değişimler şu şekilde anlatıldı:
“Aşırı iklim olaylarının, kısa vadeli arz şoklarına sebebiyet vererek başta gıda grubu olmak üzere genel fiyat seviyesi açısından risk oluşturduğu biliniyor. Bu nedenle iklim değişikliği konusu, öncelikli hedefi fiyat istikrarı olan merkez bankalarının araştırma gündeminde yerini aldı. Bu yazıda, ilgili göstergeleri kullanarak Türkiye’de iklim değişikliği ile gıda enflasyonu arasındaki ilişkiyi inceliyoruz.